Saturday, 9 November 2013

Hati




Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rajin sangat kan nak update blog . 3 hari berturut-turut ada entry baruu . Maka , blog tak best mana pun . Aku nii , bila idea dah meluncur kluar , ambil ksmpatan laa smntra line pun agak laju sekarang nii . senang sikit nak update itu ini . Bila org kata heart saja , semua akn kata hati . I love you with all of my heart , You're my heart . Weh ! rujuk kamus kejap , heart tuu jantung laa .
Oke . tak nak describe psl maksud heart or hati spenuhnya di sini . Dari tadi ak on tweet , fb , bca blog  Aizat lagii , terpikir juga nak update my blog lagi tapi no title sbnrnya . Actually , ada yg aku nak kongsi sebenarnya . Susah sgt nak explain sebab berkaitan dengan hati . Apa itu hati ?

Aku pun tak tahu apa sebenarnya hati . tapi , hakikatya dalam hidup nii , semua orang slalu sebut psl hati . especially org2 yg berkapel , or maybe , admiring someone kah , dan tak terlepas juga kpd  golongan yang sentiasa mengingati Si Pemilik Hati . Siapa pemilik hati kita ? Pemilik Hati nii sangat dan tersangatlah istimewa bagi kita sebab Si Pemilik Hati lah yang mengetahui apa yg kita rasa , apa yang kita nak , apa yang kita tak suka , apa yang kita harap , apa yang kita minta dan byk lagiilaah.
Jadi , siapa pmilik hati ? tak lain tak bukan Dialah Yang Maha Sempurna Maha Agung Yang Maha Besar , Tuhan sekalian alam , Raja sebenar-benarnya . ALLAH Azza Wajalla .

Jom mula part pertama . Soal hati kita dengan Tuhan . Dimanakah Tuhan di hati kita ? *mcm tajuk buku jerr . haha ! Bila sentuh pasal hati dengan ALLAH , benda ni sama saja ngan bagaimana hubungan kita dengan Allah . Cmna nak jga hubungan dgn Allah ? First thing first yg important ialah akidah . Dalam agama Islam nii , mmg part akidah is the main thing . Akidah tak mantap , maka konsep yg lain mmg sukar nak cpai ksmpurnaan . Contoh paling senang , kalau kita masih ragu2 dgn kewujudan Tuhan Yang Maha Satu , apa guna kita solat ? takkan laa solat sekadar suka2 , tiada nawaitu yang sebenar , Tapi , scara majoritinya , bagi  ssseorang individu yg tidak ada belajar akidah dan tidak memahaminya dgn sebaik mungkin , maka amat susah nagi mereka untuk menunaikan kewajipan dalam aspek ibadah , lalu apabila ibadah itu tak dapat dilaksanakan , akhlak juga akan tereffect sama *menulis macam org yg dah smpurna kan . Okelah , apa kaitan hati dgn sgala bnda ni , akidah , ibadah dan akhlak ?

Akidah : Akidah berkait rapat dengan iman kita . Bila akidah dapat difahami dengan baik , maka iman pun akan jadi mantap . Macam mana ? Mulakan dengan hati . Kepercayaan yang teguh dan kukuh  terhadap keEsaan ALLAH SWT . Hati manusia nii penuh dgn rasa ragu2 , tak tetap dan kadang kala boleh menjadi penyakit bagi seluruh anggota badan . So,sebagai manusia yang hanya hamba hina di dunia nii , kita mesti pandai jaga hati . jaga iman . Jangan mudah rapuh , jangan mudah jatuh , jangan mudah sangat terpedaya dengan segala yang ada di dunia fana nii . Akidah yang mantap sememangnya bermula daripada hati kita sebab jika ketetapan dalam hati tak tentu , maka akidah akan terumbang-ambing . Apa yang boleh dilihat pada dunia manusia sekarang ialah , ramai yang bergelar Islam , tapi kepercayaan berbagai-bagai . Pandai solat , buat tapi bila sakit , jumpa bomoh . Buat segala benda yang disuruh seolah-olah bomoh tuu mmg boleh hilangkan penyakit . Dalam hal seperti ini , di mana letaknya kepercayaan seseorang individu itu terhadap ALLAH sebagai penentu qada' dan qadar , sebagai penyembuh bagi segala penyakit , sebagai penentu kehidupan kita di dunia ni . ke mana perginya kepercayaan dan keyakinan terhadapNya . Sesungguhnya manusia itu tersangatlah mudah untuk lupa . Semoga kita dijauhkan daripada golongan yang sebegitu . Yakinlah dengan sepenuh hati tentang kewujudanNya yang mencipta dan mentadbir sluruh alam . Sungguh , hanya kepadaNya jualah kita kembali . Jaga hati , jaga akidah .

Ibadah : Dah panjang lebar nmpaknya ak cakap psal akidah . then , talk about ibadah . Seprti yang sudah dnyatakn lah dan mmg kita pun sudah tahu , bermula dari akidah akan mmbri ksn kpd ibadah . Dalam solat , kita ucapkan dua kalimah syahadah . Jadi , jika kepercayaan tak ada , ucapan itu hylah sekadar ucapan yang boleh disebut bila2 msa sja . ckup tnggal sebagai ucapan dalam solat sekadar untuk mengikut tertib . Tapi , wujudkah keyakinan kita di di situ ? dapatkah kita masukkan dalam hati kita apa yang kita ucapkn dlm setiap solat fardhu kita ? Allahua'lam . Lain orang lainlah amal ibadahnya . Sekiranya tidak ada keyakinan dalam apa yang ditunaikan , maka sia-sialah ibadah yang dilaksanakan itu . Jadi , jaga hati , jaga akidah , kemudian jaga ibadah kita .

Akhlak : Akhlak , Sikap , Sifat , Manner , Attitude . sma saja tuu . berada dlm konsep yg sama akhlak nii merangkumi setiap perbuatn dan perlakuan kita dlm khidupan seharian . percakapan , pemakaian , perlakuan n so on laa . Akhlak nii sangat berkait rapat dgn ibadah . Pernah dgr tak atau terbaca yang akhlak sesorang itu bergantung kepada ibadahnya kpd Allah . Kenapa boleh begitu ? sebab jika ibadah yang dilaksanakan sempurna , maka akhlak juga akan menjadi tulus bila mana kita ikhlas dalam melakukan ssuatu perkara . Ikhlas semata-mata kerana ingin mendapat keredhaanNya . Ikhlas tanpa minta imbalan atau balasan . Ikhlas tanpa mengahrap sebarang pujian . So, jaga hati , jaga akidah , jaga ibadah dan jaga akhlak kita .

Whaa , agak panjang penjelasannya kan ? *sekalisekala .

Okedeh . masuk part kedua . Hati ? Hati terhadap sesorang . seseorang yang bergelar manusia .
pasal hal nii , kita fokus kat remaja laa kan . paling gampang ! Bila umur pun dah meningkat dewasa , diri manusia memang dah mula kenal erti sayang , kasih , cinta . no doubt for that ! Bagi para remaja sekarang nii , couple itu bagaikan perkara yg wajib . and certain org juga akan judge org tak berkapel nii tak matang n so on laa . Yang tuu pasal budak bercouple , lain pula cerita dgn golongan yang suka simpan perasaan . suka pendam2 . admire itu ini , suka sana sini dan bgitulah seterusnya smpai bsr nnti kawin dgn org lain jugak . lol XD . Next , psal golongan yang mmg niat dlm hatii sgtlaa mulia , ketika hati terpaut  dgn insan itu dgn niat ingin menikahinya dan ingin mempunyai hubungan yang halal buatnnya . Bagi kaum adam , seharusnya begitulah yang perlu ada kalau nak jalinkan hubungan . Manakala , bagi kaum hawa *esp.diri sendiri  , hati kena selalu jaga , jangan risau . jangan nak sibuk2 cinta2 cintun2 ngan org lelaki , sebab semua dah ditentukan oleh ALLAH SWT . Jaga hati tuu penting sebab hati tuu pusat utana dalam badan . Jangan ragu , jangan bimbang , Sesungguhnya Allah telah mnetapkan siapa yang akan jadi milik kita .


" Jodoh itu ketentuanNYA "


Dalam diri setiap insan itu ada sesuatu yang apabila sesuatu itu baik , maka baiklah sluruh anggotanya , dan apabila buruk sesuatu itu , maka buruklah seluruh anggotanya . Ketahuilah bahawa sesuatu itu ialah HATI .


" Hati itu ALLAH yang pegang "


Alhamdulillah , terima kasih kerana membaca . Diri ini tidaklah mempunyai akidah yang mantap , ibadah yang berterusan sempurna , akhlak yang sebaiknya , tapi diri ini hanya ingin berkongsi dgn semua apa yang terbuku dalam HATI . Moga kita mendapat manfaat . Moga kita mendapat redhaNya , mendapat petunjukNya , mendapat jalan ke syurgaNya .

Dont' think too much , just say Amiiiin (prkenankan doa kami YaALLAH)

Overall , jaga hati okay ! itu saja buat kali ini . Sory minta ampun salah silap , dan sya mengharapkan teguran drpd pmbaca tentang apa yg sy smpaikan . Jika ada tersilap konsep atau pnyampaian yg salah or anything else laa . Okebaii , Assalamualaikum . PEACE !

p/s : Tulang rusuk siapakah diri ini ? *Sabar , ALLAH pasti menunjukkannya .