Thursday, 28 November 2013

Terbalik

Assalamualaikum dan salam sejahtera

whahaha , lama tak buka blog . lama tak update dan kini nak update lagii . nak cerita pasal " Terbalik " . so, apa yang korang faham tentang terbalik ? haha , bnda simple saja tuu , tak perlu nak hurai panjang2 . Terbalik itu ini , commonly , kta dgr org kata action kann . so , stop about the definition sbb aku pun tak tahu nak describe terbalik nii cmna rupanya , ada hidung , dua mata ? apa apa laa kan . korang pandai2 laa bygkan sendiri si terbalik tuu cmna ya !

Shikin Haron ! Mameq ! Ain ! Anis ! okey , seperti biasa , mkn mlm kat asrama mmg sebelum maghrib , dah berubah sjak pengetua baru yg handle skolah tuu . so , lps maghrib , ktorang habiskan masa di surau mnnti ishak . Jadi , ak and kengkawan smua mmg sllu pergi mkn sama2 . At least , ada 7 8 org dh ckup laa tuu . tak ramai sgt yg rajin nak gi makan ptg2 nii sbb smua busy urus diri . As usual , hostel life . Studying , washing , ironing , sleeping , blablabla ... Aku pula mmg teriak sana sini nma kengkawan yg blum dtg ke paras bwh . So , kitorang berangkatlah ke dewan makn kami tuu . *mcm jauh sgt nak pkai  word berangkat . Bila ktorag smpai , fuh , mmg ramai . aspura pun dah berebut mcm piranha tak pernah makan 10 tahun berbaris ambil nasi . then kami pun barislaa juga . attitude kan penting . tapii mmg kami pakat , ambilkan bagi yang belum dtg , certain ambil tray , satu org pegi ambil line . haha ! maka , selesailah dpt mknn tyme tuu . Lauk ikan dan sayur bening laa petang tuu , apa2 pun dhidang , hntam sajalaa yg pting dpt makan !
Then , bila aku dah slesai ambil mknn , maka terbebs lah aku drpd sgala kesesakan  alhamdulillah , ak berjalan punyalah jauh smpai berpeluh-peluh baru smpai tmpat kwn aku spot utk duduk mkn , haha ! area blkg dwn makan ! aku bejalan sorang2 tyme tuu , mnyanyi nyanyi riang , smpai kat seat , baru sedar ak nynyi tadii rpanya lalu dpn f5 aspura , aish , agak maluu ==' luckily , dorang Nash dan looQai . good2 boy jga haha ! maka dengan itu , kami mnntilah kawn2 yg masi berbaris , bila smua dah smpai , budak Zatie bca doa dan makannn , makan makan makan sampai kenyang =D Bila aku dah habis makan , tyme utk tunggu kengkawan habis makan smua , baru chiao sma2 , smentara drang mkn tuu , ak takda mood nak cer2 , agak less mood aku hari tu . terlebih tidur kott ! So, aku dgr saja lah apa2 yang kawan2ku bualkan , ak plak sibuk makan ikan yang blum habis lagi . tiba tiba ... Bat called me , and said " sengajakah ? " Okay , aku blank . apa ni ? then when i look at my shirt , oh man ! " Astaghfirullah Bat . gila weyh mahu sngaja buat bnda ni ? " hahahahahahahahah ! oke smua berketawaan , peccah ketawa . byk punya komen , smpai kitorang keluar dwn mkn , lalu dpn dorm Dayah , there's a friend told me ,  " mmg aku perasan benda tuu , tapi mngkin aku sgka kau sngaja . " haha ! lawak lawak lawak !!! the most unforgetful moment laa harii tuu , smua agak kecoh psl baju tuu . Alhamdulilllah , takda juga yang tahuu  meka2 sak . terima kasih kawan2 . Terima Kasih ! hahahaha !!! Mood jadi kelam kabut masuk dlm badan . huh , cmnalah aku leh pakai terbalik . Allahua'lam

So, for all of you . pernah tak rsa pkai baju terbalik ? hmm. kalau pernah tuu kta setaraf laa tuu . Bikin malu weyh kalau ada yang nmpak , Alhamdulillah , tdung aku agak labuh mnutupi keketaraannya baju tu terbalik . haha ! agak siott sbnrnyaa . apa2 pun , moralnya , even kelam kabut pun nak pegi mana2 , make sure pkai baju tuu betul2 , jgn kang ada yg tegur dkt bndar , " cik adik , baju you terbalik . " Sumpah , kalau jadi cmtu kat aku dekat bandar , berkurung 2 mggu ak dlm rmh , tak nak kluar rmah wlu seinci . hakhaii . sakai ada pngalaman bgitu . Thanks to Bat ! :D . not too interesting . btw , thank you for reading

THE END ! Assalamualaikum , PEACE yha !

Kenapa terlalu awal ?

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rutin harian diselesaikan seperti biasa . Setiap hari perlu dilaksanakan untuk mmbuatkan hati ibu bapa tidak tersinggung dengan sikapnya . Adik Zain , Ayu namanya . Zain yang melihat adiknya turut membantu walaupun kebiasaanya dia hanya akn membiarkan adiknya sendiri menguruskan rumah pada setiap petang . Mak mmg dah selalu datang apabila matahari sudah tidak lagi kelihatan , dek kerana sibuk mencari bahan2 yang boleh digunakan untk makan malam pada malam itu . Selepas penat lelah bekerja dalam sehari , Mak pastinya tidak akn sanggup melihat anaknya terus-terusan melakukan kerja2 yang seharusnya dilakukan olehnya .

Seperti biasa , Zain tidak akan pergi ke masjid , entah kenapa hati tdak tergerak untuk pergi ke masjid pada mlm itu . Kadang - kadang dia juga terfikir , kenapalah susah sgt bagi dia untuk mnggerakkan kakinya utk pergi ke masjid , mndengar ceramah / tazkirah ringkas / menunaikan solat2 sunat yang dapat membantunya menghadapi peperiksaan yang akan dihadapi . Zain , seorang pelajar yang berumur 17 tahun , bersekolah di sebuah sekolah berasrama penuh . Kehidupan di asrama banyak membantu dia agar belajar dalam hidup berdikari dan sentiasa manfaatkan masa yang ada . Hidup di rumah mmg sgt berbeza dgn asrama , Kalau dekat rumah , dia tak solat berjemaah dan takkan ada bacaan alQuran scara berjemaah . Kalau dekat rumah , dia akan lebih banyak gunakan masa yang ada utk tidur walhal jika berada di asrama , masanya hya penuh dgn mnelaah buku / mmbaca alQuran .

Senja semakin hampir , Zain yang baru sahaja selesai mandi , terus menju ke biliknya untuk menunaikan solat Maghrib . Sebagai usahanya untuk mendekatkan diri dengan Maha Pencipata , Allah , dia akan membaca alQuran sementara menanti tibanya waktu solat Ishak . Namun pada mlm itu , dia hanya mampu mmbaca 2 muka surat alQuran lalu hatinya tersa sayu . Sayu memikirkan diri yang masih berdosa . Penuh dengan kelalaian , kealpaan dan kelekaan duniawi . Dia sering berdoa agar jauh dari keindahan duniawi ini , dan ternyata dia masih lalai , lalu air matanya pun mengalir . mengalir sderas yang mungkin seolah-olah dia dpt melihat betapa kotornya hatinya , betapa lemahnya dirinya , betapa hinanya dirinya , betapa dan betapa mudahnya dirinya leka dan lalai dgn hiburan yang tidak akn dia bwa ke lubang kubur , yang tidak akan dapat mmbntunya mlintasi titian siratulmustaqim di akhirat kelak . Lalu , dia sedar semuanya itu , dia sedar dunia ini semakin tua , semakin sakit , semakin tenat kerana diduduki oleh para manusia lemah yang kian lupa pada Yang Esa , dan dia sedar , dialah salah seorg drpdnya . Kenapa mudah sgt utk dia lupa ? mengapakah mudah sangat utk dia hanyut dlm keduniaan ini ? dan kenapa dia sering begitu ? Kemana perginya rsa rndh diri ? kemana perginya rsa khmbaan dlm diri lemah ini ? kemana perginya taubat dan air mata keinsafan ?kemana perginya Tuhan dlm hatinya ? Hatinya kian melemparkan beribu persoalan kpd dirinya , dia lemah , dan dia akui , sungguh dia lemah tanpa Dia , tanpa Doa , tanpa NikmatNya , dia lemah tanpa ISLAM dan dia lemah atas segalanya . Kepala \nya dah hampir kena pada lutunya , air mata yang mengalir kian reda . dan bajunya sudah mula basah dgn airmata yg mengalir slma beberapa minit yg lalu itu . Lalu dia berfikir sejenak , berfikir dan berfikir , hatinya berbisik

Ya ALLAH , terima kasih kerana lahirkan aku sebagai Islam yang terletak dlm agama kebenaran yang membawa aku kepada kepercayaan terhadapMu . Terima Kasih Ya Allah , sungguh aku lemah tanpa nikmat Islam drpdMu dan aku lemah tanpaMu Ya Allah , kuatkan aku , berikan aku kekuatan , ketabahan , dan kesabaran menghadapi dunia ini , Sungguh aku masih lemah Ya Allah , hati ini masih lemah , sangat dan tersangat lemah . Aku lemah tanpaMu Ya Allah , tiadalah dayaku tanpaMu . 

Ya Muhammad , andainya kau masih ada , akan indahlah hidup para penganut agama Allah . akan makmurlah dunia dgn nikmat Islam yang sebenarnya  . akan sejahteralah hidup ini . Ya Muhammad , bantulah umatmu ini mengharungi dunia yang kian penuh dgn kealpaan ini . 

Kenapa terlalu awal untuk kau pergi ?

 Kenapa terlalu awal untuk kau pergi . 

Kenapa terlalu awal untuk kau pergi ? 

Aku merinduimu Ya Muhammad . Andai dapat ku tatap wajahmu , andai dapat ku dengar nasihatmu , andai dapat ku melihatmu :')

Zain mengangkat wjahnya yang penuh dgn air mata , melihat jam pd dnding , mnyedari bhw waktu ishak telah pun berlalu bberapa mnit yg lalu dia bangkit dr atas sejadah , dan pergi untuk mmperbaharui wuduknya utuk menunaikan solat Ishak . 

haihaihai readers . cerita ini benar2 berlaku terhadap sahabat saya , Zain bukan nma sebenar . Lalu apa yg mnjadi iktibar ? Kenapa terlalu awal untuk dia pergi ? hati mula mngatakan indahnya hidup bersma Rasulullah SAW . Dia yg mmbwa kta kepada Islam yg pnuh dgn keindahan ini . Tanpanya , tdak akan tersebarlah agama Islam yg penuh nikmat ini . Jangan kita mudah leka . Islam itu untuk kita semua . Jangan mudah alpa , kta hdup hya smentara . Ingat kita hanya hamba ALLAH , hamba yang lemah , umat yang tiada daya dan kuasa . Berusaha mencari redhaNya , maka indah hidup ini tiada dpt kta gmbarkan . Indahnya agama yang Nabi Muhammad bawa kpd kita jgn disia-siakan , kerna hidup dunia hanya angan2 belaka dan kampung akhirat itulah yang kekal selamanya jika kita mengetahui . 

okedeh , itu utk entry kali nii . sorry for any mistake and mga2 kta dpt ambil iktibar okey . terima kasih kerana sudi hadir melawat . ehmm .....Assalamualaikum . PEACE yha !

Saturday, 9 November 2013

Hati




Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rajin sangat kan nak update blog . 3 hari berturut-turut ada entry baruu . Maka , blog tak best mana pun . Aku nii , bila idea dah meluncur kluar , ambil ksmpatan laa smntra line pun agak laju sekarang nii . senang sikit nak update itu ini . Bila org kata heart saja , semua akn kata hati . I love you with all of my heart , You're my heart . Weh ! rujuk kamus kejap , heart tuu jantung laa .
Oke . tak nak describe psl maksud heart or hati spenuhnya di sini . Dari tadi ak on tweet , fb , bca blog  Aizat lagii , terpikir juga nak update my blog lagi tapi no title sbnrnya . Actually , ada yg aku nak kongsi sebenarnya . Susah sgt nak explain sebab berkaitan dengan hati . Apa itu hati ?

Aku pun tak tahu apa sebenarnya hati . tapi , hakikatya dalam hidup nii , semua orang slalu sebut psl hati . especially org2 yg berkapel , or maybe , admiring someone kah , dan tak terlepas juga kpd  golongan yang sentiasa mengingati Si Pemilik Hati . Siapa pemilik hati kita ? Pemilik Hati nii sangat dan tersangatlah istimewa bagi kita sebab Si Pemilik Hati lah yang mengetahui apa yg kita rasa , apa yang kita nak , apa yang kita tak suka , apa yang kita harap , apa yang kita minta dan byk lagiilaah.
Jadi , siapa pmilik hati ? tak lain tak bukan Dialah Yang Maha Sempurna Maha Agung Yang Maha Besar , Tuhan sekalian alam , Raja sebenar-benarnya . ALLAH Azza Wajalla .

Jom mula part pertama . Soal hati kita dengan Tuhan . Dimanakah Tuhan di hati kita ? *mcm tajuk buku jerr . haha ! Bila sentuh pasal hati dengan ALLAH , benda ni sama saja ngan bagaimana hubungan kita dengan Allah . Cmna nak jga hubungan dgn Allah ? First thing first yg important ialah akidah . Dalam agama Islam nii , mmg part akidah is the main thing . Akidah tak mantap , maka konsep yg lain mmg sukar nak cpai ksmpurnaan . Contoh paling senang , kalau kita masih ragu2 dgn kewujudan Tuhan Yang Maha Satu , apa guna kita solat ? takkan laa solat sekadar suka2 , tiada nawaitu yang sebenar , Tapi , scara majoritinya , bagi  ssseorang individu yg tidak ada belajar akidah dan tidak memahaminya dgn sebaik mungkin , maka amat susah nagi mereka untuk menunaikan kewajipan dalam aspek ibadah , lalu apabila ibadah itu tak dapat dilaksanakan , akhlak juga akan tereffect sama *menulis macam org yg dah smpurna kan . Okelah , apa kaitan hati dgn sgala bnda ni , akidah , ibadah dan akhlak ?

Akidah : Akidah berkait rapat dengan iman kita . Bila akidah dapat difahami dengan baik , maka iman pun akan jadi mantap . Macam mana ? Mulakan dengan hati . Kepercayaan yang teguh dan kukuh  terhadap keEsaan ALLAH SWT . Hati manusia nii penuh dgn rasa ragu2 , tak tetap dan kadang kala boleh menjadi penyakit bagi seluruh anggota badan . So,sebagai manusia yang hanya hamba hina di dunia nii , kita mesti pandai jaga hati . jaga iman . Jangan mudah rapuh , jangan mudah jatuh , jangan mudah sangat terpedaya dengan segala yang ada di dunia fana nii . Akidah yang mantap sememangnya bermula daripada hati kita sebab jika ketetapan dalam hati tak tentu , maka akidah akan terumbang-ambing . Apa yang boleh dilihat pada dunia manusia sekarang ialah , ramai yang bergelar Islam , tapi kepercayaan berbagai-bagai . Pandai solat , buat tapi bila sakit , jumpa bomoh . Buat segala benda yang disuruh seolah-olah bomoh tuu mmg boleh hilangkan penyakit . Dalam hal seperti ini , di mana letaknya kepercayaan seseorang individu itu terhadap ALLAH sebagai penentu qada' dan qadar , sebagai penyembuh bagi segala penyakit , sebagai penentu kehidupan kita di dunia ni . ke mana perginya kepercayaan dan keyakinan terhadapNya . Sesungguhnya manusia itu tersangatlah mudah untuk lupa . Semoga kita dijauhkan daripada golongan yang sebegitu . Yakinlah dengan sepenuh hati tentang kewujudanNya yang mencipta dan mentadbir sluruh alam . Sungguh , hanya kepadaNya jualah kita kembali . Jaga hati , jaga akidah .

Ibadah : Dah panjang lebar nmpaknya ak cakap psal akidah . then , talk about ibadah . Seprti yang sudah dnyatakn lah dan mmg kita pun sudah tahu , bermula dari akidah akan mmbri ksn kpd ibadah . Dalam solat , kita ucapkan dua kalimah syahadah . Jadi , jika kepercayaan tak ada , ucapan itu hylah sekadar ucapan yang boleh disebut bila2 msa sja . ckup tnggal sebagai ucapan dalam solat sekadar untuk mengikut tertib . Tapi , wujudkah keyakinan kita di di situ ? dapatkah kita masukkan dalam hati kita apa yang kita ucapkn dlm setiap solat fardhu kita ? Allahua'lam . Lain orang lainlah amal ibadahnya . Sekiranya tidak ada keyakinan dalam apa yang ditunaikan , maka sia-sialah ibadah yang dilaksanakan itu . Jadi , jaga hati , jaga akidah , kemudian jaga ibadah kita .

Akhlak : Akhlak , Sikap , Sifat , Manner , Attitude . sma saja tuu . berada dlm konsep yg sama akhlak nii merangkumi setiap perbuatn dan perlakuan kita dlm khidupan seharian . percakapan , pemakaian , perlakuan n so on laa . Akhlak nii sangat berkait rapat dgn ibadah . Pernah dgr tak atau terbaca yang akhlak sesorang itu bergantung kepada ibadahnya kpd Allah . Kenapa boleh begitu ? sebab jika ibadah yang dilaksanakan sempurna , maka akhlak juga akan menjadi tulus bila mana kita ikhlas dalam melakukan ssuatu perkara . Ikhlas semata-mata kerana ingin mendapat keredhaanNya . Ikhlas tanpa minta imbalan atau balasan . Ikhlas tanpa mengahrap sebarang pujian . So, jaga hati , jaga akidah , jaga ibadah dan jaga akhlak kita .

Whaa , agak panjang penjelasannya kan ? *sekalisekala .

Okedeh . masuk part kedua . Hati ? Hati terhadap sesorang . seseorang yang bergelar manusia .
pasal hal nii , kita fokus kat remaja laa kan . paling gampang ! Bila umur pun dah meningkat dewasa , diri manusia memang dah mula kenal erti sayang , kasih , cinta . no doubt for that ! Bagi para remaja sekarang nii , couple itu bagaikan perkara yg wajib . and certain org juga akan judge org tak berkapel nii tak matang n so on laa . Yang tuu pasal budak bercouple , lain pula cerita dgn golongan yang suka simpan perasaan . suka pendam2 . admire itu ini , suka sana sini dan bgitulah seterusnya smpai bsr nnti kawin dgn org lain jugak . lol XD . Next , psal golongan yang mmg niat dlm hatii sgtlaa mulia , ketika hati terpaut  dgn insan itu dgn niat ingin menikahinya dan ingin mempunyai hubungan yang halal buatnnya . Bagi kaum adam , seharusnya begitulah yang perlu ada kalau nak jalinkan hubungan . Manakala , bagi kaum hawa *esp.diri sendiri  , hati kena selalu jaga , jangan risau . jangan nak sibuk2 cinta2 cintun2 ngan org lelaki , sebab semua dah ditentukan oleh ALLAH SWT . Jaga hati tuu penting sebab hati tuu pusat utana dalam badan . Jangan ragu , jangan bimbang , Sesungguhnya Allah telah mnetapkan siapa yang akan jadi milik kita .


" Jodoh itu ketentuanNYA "


Dalam diri setiap insan itu ada sesuatu yang apabila sesuatu itu baik , maka baiklah sluruh anggotanya , dan apabila buruk sesuatu itu , maka buruklah seluruh anggotanya . Ketahuilah bahawa sesuatu itu ialah HATI .


" Hati itu ALLAH yang pegang "


Alhamdulillah , terima kasih kerana membaca . Diri ini tidaklah mempunyai akidah yang mantap , ibadah yang berterusan sempurna , akhlak yang sebaiknya , tapi diri ini hanya ingin berkongsi dgn semua apa yang terbuku dalam HATI . Moga kita mendapat manfaat . Moga kita mendapat redhaNya , mendapat petunjukNya , mendapat jalan ke syurgaNya .

Dont' think too much , just say Amiiiin (prkenankan doa kami YaALLAH)

Overall , jaga hati okay ! itu saja buat kali ini . Sory minta ampun salah silap , dan sya mengharapkan teguran drpd pmbaca tentang apa yg sy smpaikan . Jika ada tersilap konsep atau pnyampaian yg salah or anything else laa . Okebaii , Assalamualaikum . PEACE !

p/s : Tulang rusuk siapakah diri ini ? *Sabar , ALLAH pasti menunjukkannya .

Friday, 8 November 2013

Orang Dorm

Assalamualaikum dan salam sejahtera

bila tangan dah mula gatal , laptop pun dicapai . cucuk broadband . on google and click the blogger tag kat bookmark tuu . update lagii kali ni . bukan ada cerita beSt pun , saja nak taip2 bila org lain dah sibuk melayan mimpi masing2 . Berita paling sedih setakat ni ialah , salah satu post aku hilang lenyap secara tiba2 hanya dgn menekan key Ctrl+A and dgn sambil lewa ak tkn key Backspace . dah , habis semuanya . nothing else yg tnggal . Bila dah hepy selesai update entry baru , view blog , oops ! something wrong . Then usaha nak cari balik page yg sbelumnya . History plak dlklik .Cari punya cari , and at the end , mmg bnda tuu dah tak ada , langsung hilang serta merta . Rasa mcm nak nangis pun ada , *macamtakde hape2 nak nangis sbb blogkan ? bila mood pun dah hilang , ak tengok blog kuu , rsa mcm nak marah post yg baru tu . *aphal pun ak tak tau . Ak rsa post tu jd punca aku boleh terpadam post RAYA ku yg panjang berjela tu . hmmmm . Namun hati redha , masuk tidur and fikir fikir dan fikir . sabar jak lah wahai hati , Allah pasti beri hikmah , maybe ada yg tak baik kot psl bnda tuu . Sabar . then, tidurrrr  . Zzzzzzz ......................................................

Okay ! proceed to the new entry ni . Atas tuu cerita semalam . Apa yang nak dicerita aku pun tak tahu . Okelah , bila PMR start , form4 smua sibuk urus exam jugaa . Then , budak form4 agak bengang sikit sbb bdak lwer form ada BB (balik bermalam) . tapi , apa leh buatkann . demi exam kami rela berkorban ... huhu ! Memandangkan aku stay di paras form 1 , so , ak n kengkawan yg lain mmg dah pakat stay dorm dpn seja . Taknak lah aku tdur sorang2 dlm dormku . Silap2 nnti jmpa nenek tua berjalan depan dorm , fuh ! gugur jantung nnti ... Jadi , ak decide nak tidur n study dgn budak2 di dorm kedua dr dpn . Nak duduk dlm dorm paling dpn , mmg dah full . Adibah , Ryna , Yaty , Farah , Sam , Dayu , Nisa , ShikinN , Dahlia dll mmg dah duk situu . mmg dah pack kalau ak nak join . jadi ak duduk dorm sebelahnya . Aku , Dayah , Zatie , Anis , Chacha , Ayu , Nani , ShikinH , Bat and Sameq . Kami mmg stay situu spnjg PMR . a week laa tuu . Sepnjang seminggu stay satu dorm dgn kwn2 seumur , mmg tak boleh nak cakaplaa . So many bnda kami buat . lain dari study kami buat bnda2 lain jugaklaa . berketawa , menggila-gila , mengumpat , bergosip , mengutuk n byk lagilaa . Apa yang nak aku cerita sbnrnya takdalah penting sgt . Just nak tell everyone about my sweetest memories with them . Bila masuk dorm Hidayah tuu , byk bnda kami buat . Aktiviti UTAMA ialah makan MAGGI . whoho , rsanya mcm setiap mlm kitorang akn bersatu padu mencuci sgala jenis container yg ada di dorm tuu *siapa punya pun kami tak tahu . hantam laa rayang . Lepas dah habis cuci , dua org akan prgi water cooler , ambil air panas . sebotol besar pun dah cukup . bila semua bhn dah ada , Maggi pun keluar dgn sendirinya *menipuu . Lepas tuu , nak masak maggi kat srama ni mnada pkai api . kitorang pkai cara manual . hoho . Masukkn maggi tuu dlm bekas then rendam ngan hot water mix skali ngan serbuk karii . lpastuu tutup . Tunggu ! after a few minutes , baru boleh makan , maggi dah kembang :) Bila part makan maggi nii , mmg semua tukar2 sudu , as there were 6 of us , so , kami selalu buat 4 maggi skaligus . dua dlm satu bekas , dan dua yg lain d bekas yg lain , Zatie , Ayu , Nani dan Bat jarang ikut . Memang best makan ramai2 , ada sikit pun rsa byk . Thanks to cha2 , dayah and sameq bcause mereka bertiga nilah yg selalu jd sumber :) Peace !

Habis cerita Maggi , meh masuk cerita psal kuda kepang . aku tak tahu nak describe mcm mna anak yg nma Dayah nii boleh buat tarian kuda kpang . Serious mmg lawak , kalaulah ada camera time tuu , mmg aku rakam n masukkan dlm youtube , confirm dpt jutaan like . Start from that day , ak selalu request ngan dy spy buat tarian kuda kepang tuu . dan dr hari tuu juga ak panggil dy kepang . Lain pula cerita si bajau asli nma anis , dy nii plak , mcm smua tarian dia boleh buat . Mengiluk , tarian india , ballet n so on . Ketawa mmg pecah bila dua org kawnkuu tuu dah bergabung tenaga menari . Till now , aku mmg akan tak thn ketawa bila tngok kepang dah menarii .

Study ? jgn ditanya , rsanya tyme prep laa msa kami study baik2 . kalau nak hrp study di dorm mmg teda msa sbb full with laughing , joking , story-telling n bnda lain yg tak pnting . Bila cakap pasal study , kami akan mghndap-hndap masuk kls form 3 mmndgkan meka tak ada prep . Dalam ramai2 kamii tuu , hrpn untuk bagi ilmu seorang sja . Batrisyiah nmanya . kwnku yg sorang nii pula dahlaa cantik , pandai gilaa lagi tuu . no wonder ada budak specky suka dy . *SorryBat! Thans a lot to Batrisyiah sbb byk bntu kami bljr subjek2 elektif yg agak killer . For me , terima kasih sbb ak dh boleh cpai target utk add maths . kalau ada exam or test addmath , mmg ak akn ingat budak Bat tu sja bb dia tersangat dan tersangat byk bantu aku dlm subject tuu . Thank You again my friends .

hahaha , tambah cerita bila aku teringat kes2 yg brlaku spnjg smggu tuu . nak diadakan ada slh seorg drpd kamii nii penat betul . Oke . knp kami ckp dy penat ? time tuu hari cuti . Bila lps dr mna entah , kami smua dok sbuk urus tdur msing2 . dan Dia pun blum tdur lagii , bila ak bngun , ak nak study subjek pai *kalautaksilap , dia pun study , study addMath time tuu . Aku nmpak sdah dy bka paper yg pena cg bagi kami utk buat , latihan baa tuu . agak psiko juga ak tngok dy study addmath . Lps ak dh pnat baring2 dan study di dorm tuu , ak pi urus diri and bila aku dtg balik ke dorm tuu , ak nmpk kwn aku nii tdur sdh . Oke , masi ada bbrpa drang yg blum bngun , masih tidur dgn nyenyaknya . maka , dh agak lma ak di dorm tuu , bgun lah juga kwn2 aku niii , satu per satu bngun . Bila dh nak Zohor , kwn aku seorng nii blum juga bngun . Hari pun dah nak ptg , belum juga dy bngun2 , then bila hari dah nak maghrib , mthari dh nak terbnm , aku masuk ke dorm tuu lagi , blum juga dy bngun , Aku pun tak tahu dya mnum apa smpai TIDUR dh lebih 3 jam . hmm ... kami semua pun agak hairan tngok dia bgituu , Penat laa tuu .

Talk about hari skolah . mmg lah kami skolah , jadi , skolah tuu ada bdak f3 , f4 dan f5 sajalaa . Bila ckp hari skolah , smua mcm mls jugala tapi exam nak dhadapi . gila kah nak ggl free2 , haha ! tabahkn diri bngun pagi pergi skolah . Commonly , bdak asrma nii selalu bngun awal , kdg2 jam3 4 pagi dh ada yg bngun , pergi mndi , mencuci , urus diri , mengIron baju skolah dan tak lps pla bagi org yg study awal2 pagii , ada juga yg Qiyam n bla bla bla . TAPI , one of the most memorable moment ngan kwn2 ku nii , kami semua bangun jam 5.30 . haha , bygkanlaa , bngun 5 stgh pagi , nak solat , mndi , urus diri lagii , kluar asrama plak jam 6 . kluar asrama jam 6 tuu maksudnya , asrama tu kena  kosong tepat jam 6 , maksudnya kenalah kluar asrma 5.50 , 10 minit sbelum jam 6 . Pgi2 dah ada pngawas pekik2 suruh pljr kluar asrama , dan kami yg masih terhegeh-hegeh angkat baldi , pegi mndi . Tapi , saingan kurang sikit laa sbb bdak2 f1 f2 kan balik . Jadi , takdalah rmai sgt org . Lpas dah tuu , pegi bsiap pkai baju skolah , klu ak nii mmg dah awal2 baju dah terIron , tak tahu laa mcm mna kwn2 ku yg blum iron baju . Lepas dh tahu lmbat , kami ni mmg tak tahu nak pergi cepat . sukak2 masuk dwn mkn even sdh lmbat , dh tak terpikir nak dmarah ke apa , yg pnting kami dpt makan .

Overall , semua bnda nii 100% sure aku takkan lupa . mereka mmg byk sgt bntu aku , buat aku happy , fhm dan sgt mmhami . Kalau nak tulis semua aktiviti yg kami buat mmg boleh patah jari aku menaip . Dalam sminggu tuu mmg , sgt byk perkara yang bagi aku amat berharga . semuanya berharga , setiap detik sma2 , tidur sesama , cerita itu ini , prefects and badar plan , sarapan , angkat tilam time mamai , bngun subuh , pekikpekik di dorm mnyanyi , pegi kantin beli mknn dan banyaaakkk lagii :) hmmm . harap semua tuu dapat mnjadi kngn hgga akhir hayat even dlm sminggu tuu , ada juga perkara buruk yg berlaku . do not want to mention here . biarlaa pihak asrama kami sja yg tahu . hoho !*terep rahsia hostel . Jadii , update kali nii psl bnda tu ajelah . Sorry kpd siapa2 yang termention nmanya di sini . Sorry juga jka me ada buat salah ngan kamu smua spnjg hdup slama smnggu di tanah L03 tuu . Thank You again to all my friends for all the memories . I will never forget all of that . LoveUAll . PEACE ! see yha . Assalamualaikum .

Thursday, 7 November 2013

Doa Usaha Tawakkal

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Huwaaa ~ sangat lama dan tersangatlah lama tak update blog ni . Habuk dah 10 inci dan sawang pun dah melekat di setiap sudut . Nak tngok betapa berkurunnya sdh ak tngglkn blog ni , bila tkn link , kluar topik RAYA . Fuhh ! Sekarang dah bln 11 , rya bln 8 . Hoho , nvermindla and yg pentingnya skrg ni , aku nak update bnda baru . bagi sgr sikit otak org yg mmbaca . takdalah baca cerita lapuk kann . 

Tell about new entry , i do not have any idea about what i am going to share here . it common sense laa . When i was busying handle myself at school , there were so many things came out from my mind . mw update itu , ini and everythiglaa but when i already have my lappy in front of me , my brain was just like an empty box . Nothing . Everything was gone ! okela , meh meh read my story . it began when PMR examination was started .

come back to Bahasa Jiwa Bangsa (terep pro Bi nak update full english)
PMR  dah dekat . Then , bkn bdak form 3 saja yg sibuk , batch f4 pun sibuk menelaah buku untuk apa ? untuk Diagnostik ! Apa itu Diagnostik ? Diagnostik nii peperiksaan akhir tahun bagi pelajar Form 4 SBP at Malaysia . Selaras ! Bila dah dgr exam end of year f4 nii SBP yg buatt , mmg perlu struggle sbb soalannya agak sukar jka nak dbndgkn soalan2 biasa kat sekolah . Sebagai budak f4 di skolah tuu , mmg aku tak terlepas untuk hadapi diagnostik . Serious mmg aku agak risau sbb byk subjek lagi aku nak cover . Sejarah , agama , phyzik , chimia , biol n yg len laa . Tapi paling pntinglaa , para elektif tuu . mmg aku takut !  biol n chemist aku lmh skit . kpala pun sbuk pikir cmna nak cover smua subtopic ni . haiyyer . Bila aku tngok my blue book , result kuh thn ni takdela baguss mna , cukup mkn saja . tapi mmg slalu rosakk sbb chemist and biol . So , moralnya , aku fokus lbih skit pd kedua-dua subjek itu . Chemist paling TERutama .

2 weeks before the exam start , mmg budak f4 dah sbuk study . ke sana situ , jmpa buku sejarah saja mmndgkan sej mnjd subjek first yg akn dhadapi slps BM and BI . Untuk sejarah , aku tak target tinggi  sgt . cukup2 A pun bolelah . Jadi , study ala kadar . tak fokus sgt . Alhamdulillah , untuk sejarah , part soalan esei yg byk bntu aku n p3 pun bntu juga . paper one dan struktur mmg lmh sbb 3 bab d blkg aku lgsung tak smpat nak rujuk balik . Sejarah habis , kami fokus kpd first elective subject : PhyZik ! result phyzik plak tak capai target . soalan structure dan calculation terok gila . dpt B saja . Kemudian , semua jd ustaz ustazah revise PAI dan alhamdulillah , mrkhku tidak sperti yg dsgka . selesai dgn agama , masuk pada subjek elektif yg kdua AddMath . bnda ni ak lemah juga tapi kputusan agak mmuaskan . Lpastuu kami cutii . Cuti raya hajii :D Kat rumah , mmg takda masa nak sntuh buku mmndgkan cuti hya 3 hari sahaja . Apalah phak pndidikan Sabah ni ? nak bagi cuti rya pun kedekut . Habis rya first , kami balik hostel sdh . apa2 lahh . Cuti isnin hgga rabu , aku ada msa 4 hari untuk cover 2 subjek elektif yg killer tuu . Mathmode aku , alhamdulillah , thanks to teacher , Miss Tan sbb byk bagi latihan , so dah biasa sgt jwb soalan yg mmg dh berformat , no wonder rmai yg dpat pass dlm subjek tuu . Habis math , aku nervous utk Chemist . 4 hari gap sblum mla exam math , ak bca chemist jak mmnjg . so , ak tawakkal ngan apa yg ak terima . ak selalu tell mak ak yg ak takut subjek chemist nii , susah ! my mom said ,

susah kah ? 

takdalah susah sgt , tapii entahlaa , complicated 

even belajar ?

aku diamm . Fikir kejap . Hmmm , mmg perlu blajar ! mak aku nii , mmg ada kuasa sikit . dy ckap cmtu , ak dah rsa " oke fine , aku mesti study juga . Tiada kjayaan tnpa usaha right ? " jd mmg aku fokus gylak dgn chimia tuu . and finally kputusan agak mmberangsngkan . even tak tnggi sgt , tapi mnjd satu kjayaan bagi aku . lompat naik 2 grade . Bagi exam yg terakhir , BIOLOGY namanya . Subjek ni takdalah killer sgt tapi agak rumit . bila aku fikir , mmg agak rumit . bila ak tak blajar , maka bertambahlaa krumitan subjek tersebut shggalah aku mndapat kputusn yg agk mnghmpakan . anway , it's okay . Think positive . Maybe Allah smpan A tuu untuk SPM , siapa tahu hikmah yg Allah beri kan ? so , Tawakkal jalan terbaik . nak cari markah pun agak susah sbb semua chegu di sekolah pun rushing mark paper kami sbb nak kiin , jadi tak nak merunsingkan kpala chegu Bio ku tue , aku redha dgn apa yg ak dpt . Konferensi diadakn awal bagi thn ni . so , thn dpn tedalah . Konferensi plak nii , suruh smua parents dtg . ak yg taknak suro mak dtg skolah terpaksa juga sbb teda kmudn bas yg dsediakn . tak pernah terfikir nak stay hostel tuu lma2 . jadi , mak pak Thank You for coming . mmg ak dah inform ngan mak aku yg ak gagal lagii . then , beliau kata , tak palah . kau sdh usaha juga kan . Pak aku  turut mnyatakan bnda yg sama . Parents sllu ajar aku bnda tu juga , kita usaha , berdoa dan tawakkal atas sgala ktentuanNYA sbb apa yg kau dpt tuu setanding dgn apa yg kau usahakan . jangan buruk sgka terhadap takdir Allah . Setelah selesai sgalanya , 2 Nov ak grak ke Tawau . Cuti akhir tahun pun bermulaa :) Result aku memuaskan tapi tidak capai target . Target : 6A 3B . Result : 7A 1B 1C . 
Stay strong and Keep calm . Allah tahu apa yang terbaik buat kita . form 4 urus DIAGNOSTIK , form 5 urus SIJIL PELAJARAN MALAYSIA [ SPM ] . Wish me luck ^ ^ 

hanya itu untuk kali nii . no point kha update ni ? adaaaa ....

Moral , kalau nak capai kejayaan tuu , usaha kena berganda-ganda dr sblumnya . bila kita usaha jgn lupa susuli dgn doa spaya usaha tuu tidak sia2 dan smoga niat kita dlm mnuntut ilmu nii sntiasa brada pd lndasan yg seharusnya iaitu ikhlas semata-mata ingin mndapat keredhaanNya dan juga spaya sgala ilmu dlm diri kita nii mndapat berkat dariNya . Lpastuu , kalau nak exam nii , jgn cepat fed up . bila tak dpt fhm certain topic tuu , you must to work hard on it . carii kawan . mnta tlong explain . jgn duduk diam2 , belek2 buku tapi tak masuk apa2 pun dalam kepala hotak tuu . Next , jan terlalu fokus kpd 'spot question' sbb bnda tu  tak confirm 100% . lpas sdh brhmpas pulas study , doa punn dh byk . the last important thing is TAWAKKAL . erti kata lain redha . kita msti tabah terima apa sja kptusan yg kta dapat . tak perlulah nak nangeh2 sbb tak dpt lulus or straight sbb kalau kao nangis , bkn boleh ubah apa2 pun . jadi , Twakkal nii bnda yg sgt dan sgt pnting . TAPI 
sometimes , situasi yg aku alami dan yang aku buat ialah . sebelum exam , baca itu baca ini , smpai satu thp dh tak snggup nak trima sdh , kta ckp  "tawakkal saja laa" . dalam hal sbegini ( aceceh) , konsep tawakkal itu tlh dgnakan dgn salah , sebab ? sebab Tawakkal ni maksudnya , kita terima sgala ketentuan Allah terhadap kita setelah berusaha dan berdoa . So , kenalah usaha doa barulaa tawakkal . hmm , no point sdh . thank you for reading and sorry for any mistake throughout this entry . kalau ada yang tersakit hati , terasa or something yg sma wktu dgnnya . see yha ! Assalamualaikum . PEACE ! 

Thursday, 8 August 2013

Kehijauan !

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Alhamdulillah , diri sudah berjaya menghadapi ramadhan dlm sebulan walaupun diri menyedari betapa kurangnya amal ibadah dlm bulan mulia itu . Moga2 dapat mrasakan ramadhan yang akan datang . Alhamdulillah again , pagii raya dah dapat dirasa walaupun org masih dok tidur mimpi2 , ak sibuk mw update blog kuu nii . ada ku kesah ? Alhamdulillah again , sebab , aku masih bernafas  mampu berjalan , menulis , mendengar , melihat , menaip dan berbicara tanpa ada sikit pun cacat celanya . Terima Kasih Ya ALLAH . Alhamdulillah , sebab segalanya berjalan dgn lancar , rumah dah siap , raya dah datang mmbawa khabar gmbra kpada smua umat manusia , Alhamdulillah sebab hw dah nak hampir siap walaupun masih agak banyak lagiii yg perlu ditanggguh , *raya pasti sibuk punyaa . Alhamdulillah untuk segalanya . Bila kita nak ucap Alhamdulillah , mmg tak terucap segalanya sebab nikmat yang diberikan olehNya sangat dan tersangatlaa banyak , tidak ternilai harganya . Maka , bersyukurlaa kamuu wahai manusia . Jangan jadi kufur ! oke .

Alhamdulillah , ada kesempatan untuk update blog nii lagii . Pagi nii raya first , ak tak dapat expect apa yg akan jadii nnti . Acually , no feeling sangat raya thn nii . entahlaa kenapa . mcm rasa lain . Makin besar mmnjang , ak rsa raya mcm dh tak da makna . kenapa begitu ? oh sungguh ak sendiri pun tak tahu sebenarnya . Tadii , ak penat reply smua msg kengkawann kat fb , jadi hw tersngkut-sangkut . kejapa hadap buku , then laptop , buku , laptop ... tapii majoriti confirmlaa hadap laptop . As usual , onfb , ontweet , onblog , and everything ... kerja yg tak pernah habiss dilayan sampai diri naik menyesal sbb terlalu leka dgn laptop yg tak kan bwa ke kubur nii . Hmm , sangat mudah muhasabah diri dan sangat mudah juga leka dan lalai dgn keduniaan ini . Ampunkan aku Ya Allah .
So , what is my point here , haha ! nothing actually , just want to tell you that my family will full with GREEN this year . Alhamdulillah , bajuu dah siap . hha ! even fes2 aku taknak pkai bajuu ku yg agak kebodyan tuu . Mak pun sibuk carii mood untuk repair bajuu ku and at last , jadi sudahh baju ku . Thank You Mom ! Psal tdung , ak tak pkai yg glitter2 , bunga-bungaan , or blink2 ... hanya memilih yg simple ::POLOS:: Mak pun tungkus lumus carikann ak tudung yang ak mahuu , tapi tak jumpa . Nevermind ! btw , Thank you again Mom ! Mak sentiasa nak yang terbaikk untuk anak2 meka .

 Mak tak beli apa2 ka ? , 

She will and always said
 " Tak payahlaa , kamuu belii dulu "

oh . that's my mom  . Mak ada juga kata  ' Raya nii , tak semestinya semua perkara harus baruu ' . Ha ! bila aku dah dgr mcm tuu , ak rsa agak malas juga nak beli mmbeli , asal ada . Memang best hidup kalau kita dpt rsa smua bnda baruu , tapii mak ajar ak untuk berjimat . Hidup kita sdrhana , jangan melebih-lebih . Alhamdulillah , thn  ni , kita dpt jimat sikit . Jadi , apa yg ak dapat ? Raya tidak mmnta kita untuk sntiasa mmiliki bnda2 baruu . Raya ni adalh sbg. tanda kesyukuran kita dgn ALLAH atas nikmat yg tlh byk diberi dlm bulan mulianya , Ramadhan . Raya pun tak ajar kitaa untuk membazir dan bersikap tabarruj ( melebih-lebih ) , malah kita diajar agar untuk lebih memahami erti syukur supaya kita tak tergolong dlm golongan yang kufur akan nikmat2 yang diberi olehNya . So , hidup haruslah bersederhana tak kiralah korang org kaya / miskin , Islam tak nilai semua tuu , Islam hanya menilai tahap keikhlasan kita dlm menjadi hamba di dunia nii . Hmmm .. moga2 raya tahun niii menjadi yang lebih baikk daripada tahun2 sebelumnya .

Btw, selamat hari raya maaf zahir batiin dari hujung rambut hingga hujung kaki.Minta maaf salah silap.Kebai!


"Sesungguhnya , ALLAH menyukai hamba-hambaNya yang bersederhana"


aik !? biruu laa pulak !

 p/s : title takda kaitann ngan ceritaa :) *memangsukacamtuu



Wednesday, 7 August 2013

Hope !?




Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hmmm...whaa ~ lama tak update kan . apa cerita kali ni ? oh nothing actually . Alhamdlillah , ak masih dapat hidup **bukan rohku yang menaip dan hari ni hari ke-2 last ramadhan . insyaALLAH , esok kalau umur msih panjang , hidup dlm rahmat dan redhaNya , ak dapat laksanakan ramadhan yang terakhir untuk tahun 1434 Hijrah nii . Apa feeling ? oh ! aku tak tahulaa nak cakap apa sebenarnya . Bila nak cakap happy , Yup ! absolutely happy laa coz dapat smbut RAYA ! but at the same time , feeling sad too *OhMyEnglish! Bila tanya semua org , mesti ada yg akan kata sedihnya nak tinggalkan ramadhan . memanglaa sedih sbb bulan lain kita tak leh nak kawal diri daripada bersabar / memaki / mengumpat / buat jahat  tambah2 lagii dgn sgala bisikan syaitan dan ikutan hawa nafsu . Oh DUNIA ! seramm kan hidup kat dunia nii . Kadang2 kita tak sedar yang kita dah tersalah langkah sehinggalah samapi tahap kita dah dapat seksaNya , baruu lah kita akan menyesal tak sudah sampai tak terfikir pun bhw ALLAH itu Maha Mengasihi hamba2Nya . Kita tak sedar pun Rahmat ALLAH tuu tak pernah putus buat hamba2 manusia kat dunia nii . So , jan pernah putus asa dlm mncari rahmat Tuhan , ALLAH itu Maha Mendengar doa hamba2Nya . Sungguh , ALLAH amat menyukai hamba2Nya yang bertaubat dan meminta kepadaNya . Hidup nii ku masih ada akhirnya , jangan pernah putus asa dalam mencari redhaNya sbb pintu taubat tidak pernah ditutup .

Alhamdulillah sekali lagii , aku masih mampu brusaha . Berusaha untuk menjadi yang lebih baik daripada hari2 yang sebelum ini . Berusaha untuk mengawal rasa fitrah dunia yang amat menakutkan aku . Berusaha untuk tidak mmbuang masa hanya untuk perkara yang sia2 . Berusaha untuk meningkatkan amalan *Thanks for my mum for that . Berusaha agar aku tidak terus - terusan terjerumus dgn dunia yang fana ini . Berusaha agar aku tidak mudah melayan keinginan dan hawa nafsu yang ada dlm diri . Alhamdulillah . Thanks to Allah for all that things ! Oke , proceed to another thing . what ? " BERHARAP " . apa tu ?  actually ak nak cakap pasal benda nii sbb aku ni seorg yg sgt dan tersangatlah senang meletakan harapan kpd ssuatu yang ak nak walaupun kdg2 kalau ak fikir betul2 , benda yg ak harap tu tidak akan dan sgtlaa mustahil akn brlakuu . Namun , dlm mnjalani khidupan sbgai sorang 'remaja' , ak tetap juga mengharap kepada perkara2 yang ak nak sangat tuu . Kenapa susah sangat nak buang rasa " BERHARAP " tuu ? Ya ! ak sedar bnda tu . kenapa susah sangat nak buang ? Maybe atas sebab2 yg tertentu , First thing first mungkin sbb aku terlalu banyak berangan untuk mencapai benda tuuu dan aku sentiasa berangan tanpa henti . Kedua , sifat ak yang sangat bertekad untuk capai sesuatu . hmmm ... about this , mmg sukar nak cakapa laa , tekad mmbawa kpd mindset yang sangat kuat . Jadi , kalau mmg dah mindset , ada sedikit kesukaran untuk hilangkan keinginan tuu . ohh , sangat bahaya juga kalau nak terus2 hidup dgn BERHARAP nii . I think I just have to put a great effort on that . I always remember about the thing that my friend always say :

"Jangan mengharap kepada sesuatu yang tidak akan pernah pasti"
                                                                                                                                         ~zatie07~

Haah ! Jadi , usaha kena usaha , Tekad harus tekad . Jangan pernah putus asa , Allah sentiasa bersama aku ! Yes ! Allah sentiasa bersama kita ! right ? InsyaALLAH , tak perlu nak risau2 lagii pasal rasa BERHARAP nii . Diri harus yakin dan percaya setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya . Semua yang berlaku ada rahsia di sebaliknya and sebagai konklusi , Hidup perlu diteruskan walaupun kita tak dapat mencapai apa yang diharap . Setiap apa yg jadi kat kita telahpun tercatat dlm Lauh Mahfuz sbelum kita dijadikan lagii dan percayalah bhw segala takdir dapat diubah dgn adanya usaha yang berterusan . Allah itu sebaik-baik penentu , Kita merancang yang terbaik , tapi Allah telah merancang yang lebih lebih lebih baik daripada kita yang kita tak tahu pun adanya hadiah yang amat bernilai disebalik semua yang berlakuu . so , don't worry , be happy . Senyum selalu , pengubat hati yang sedih . La Tahzan , Innallaha ma'ana .