Wednesday, 28 January 2015

KITA

Assalamualaikum

Well , hello there world . It had been too long not write . Dah berhapak sudah blog ni , and mungkin bosan sudah asyik2 sebut pasal hati . Actually i don't have any idea that can be shared here . Lagipun , tak ada masa nak duduk dpn laptop utk update benda alah ni .

26 November 2014 

So, for those who know bout the date and the day . That's when i saw them maybe for the last time . There's also some of them that i don't have any chance to meet again cause of some reasons , ada yang dah pindah semenanjung , ada yang dah sambung belajar jauh2 , ada yang semua ikut haluan family , ada yang busy , ada yang bercuti and so on . 5 YEARS with them . 5 tahun weyh , kau sangka sekejap ? setiap perilaku , masalah , suka duka , gelak tawa , jatuh bangun , semua sudah dirasa bersama . baik jahat , kurang lebih , cantik buruk , comel baik , taiko nerd semua sudah dikenal . dihina , dimaki , dicaci , dikutuk , dipulau , disindir , dipandang rendah , tidak boleh diharap , semuaaanyaaaa kami rasa bersama sebab even hanya seorang yang bermasalah , kami semua akan tetap dipandang . Kerana nila , rosak satu form kan ? TAPI even seawal umur f2 kami sudah rasa benda2 yang menyakitkan , kami tetap masih mampu bertahan hidup berdikari menanggung segala sedih dan gembira bersama . Kami sedar kami bukan yang terbaik , siapa yang kata kami batch terbaik mmg pembohong besar . hahahah , memang memang banyak masalah , student's life kan . dah lah jauh dari parents and family . Yang kami ada hanyalah kawan dan guru2 yang memberi sokongan . Kalau nak mention semua masalah kami , memang putus jariku menaip belum habis jugak semua masalah yang kami pernah rasa . masalah peribadi , masalah KAWAN , masalah pelajaran, masalah , masalah dan banyak lagi masalah , tak payah mentionlaa kan yang sensitif2 tuu .  

 TAPI    

Even banyaaaaaaaaaaaaak sangaaaaaaaaaaaaaaatttt masalah2 yang tak diundang datang , kami masih lagi teguh berdiri bersatu teruskan perjuangan hidup bersama demi mencapai impian masing2 . hahah , ayat bombastik kan ? oke proceed . aku tak mau cakap banyak lah , even banyak yang kutuk kami , tapi kami tetap yakin dgn diri kami sebab kami2 jak yang faham apa yang kami rasa , apa rasionalnya kami buat itu ini , apa sebabnya kami buat itu ini . kalau kami nak explain pun dengan mereka2 yang tak faham memang susah nak explain sebab apa yang dicari hanya salah kami . even kadang2 kami buat benda betul pun tidak dipandang langsung . hahahahahah . cukuplaakan dgn itu . malas mau ingat bh , bikin nangis oooh .....

So , after about a month i did not contact some of them but still the memories never fade . apa khabar dorang pun aku tak tahu , okay kah semua , macam mana cuti , suara2 gelak tawa semua MACAM dirindu . Bila tengok budak2 balik sekolah , aku hanya mampu senyum dan cakap dalam hati

" Rindu "

Duduk asrama memang lain sangat lain dgn kehidupan budak sekolah luar yang lain , sebab , kami semua benda kami kongsi . Kongsi makanan , minuman , baldi , gayung , sabun , pewangi , baju sekolah , baju kurung prep , baju riadah , kasut sukan , kasut sekolah , buat baik sama2 , buat jahat sama2 , ponteng sama2 , buat masalah sama2 and many more . Aku pun tak tahu nak cakap apa , sebab kalau nak dicatat semua kenangan lima tahun memang banyak . Di sanalah aku kenal berjenis-jenis makhluk . Ada yang gila , ngok2 , pandai sampai otak tuu pecah jak tidak , struggle , sempoi , peramah , baik betul , alim , tidak mahu kalah , gila bergambar , gila makan maggi , gila menyanyi , gila junior , gila pemain bola , gila belajar pun ada jugak , gila stay up , gila addmaths , gila runningman , gila song ji hyo , gila korea , gila jiwang , gila retro , gila billie joe , gila akbar azman , gila tidur dalam kelas , gila langgar peraturan , gila menari , gila pangkat , gila bertugas , gila suara sedap , gila speaking mat salleh mcm air , gila gila gila gila . Kesimpulannya , memang ramai orang gila yang aku kenal di sana . Gila2 kami pun kami masih ingat tanggungjawab kami okay .

So , overall . Buat yang berkenaan , pandai2 fikirlaa siapa yang berkenaan . This is my blog and what i want to tell all of you is IMY all the moments , all the sadness and happiness , Minta maaf atas segalanya , MINTA MAAF especially kepada cikgu-cikgu , senior-senior yang pernah merasa kedegilan , kekerasan , ketaikoan , ke.... kami . Apa yang kami nak kamu semua faham ialah , kami tetap kami . Kami tetap begini dan inilah kami . Kami tidak akan berubah sebab changing is not possible but to skip from doing the habit is just quiet hard for us ( some of us ) . Kami hanya nak hidup ni biarlah pandang dua2 belah , positif negatif , sebab kami begini tapi kami masih manusia , manusia yang masih lagi nak merangkak ke alam yang lebih luas . Dalam skop kami ni , masih lagi kecil sebagai pelajar sekolah menengah yang sememangnya MASIH memerlukan didikan yang baik dan betul daripada orang2 yang kami anggap boleh membantu kami untuk sedar sedar dan terus sedar bukan menjadi lebih parah parah dan parah sehinggakan ada yang sudah tidak mampu lagi membantu kami yang sememangnya juga masih belum dapat membantu diri kami sendiri . So , after this , after all of this kami masih lagi mengenang segala kebaikan cikgu2 kami yang dengan susah payah mendidik , dtg kelas petang malam untuk suruh kami jawab paper2 , urus dewan untuk buat kelas , buat presentation physics , buat latihan addmaths  yang mmg memecahkan otak , berdarah jak belum lagi . habiskan ribuan paper untuk bagi kami nota , latihan , buat program itu ini , program motivasi program akdemik , yang disertai doa2 cikgu buat kami , program solat hajat setiap pagi jumaat , bacan yassin untuk kami , settlekan majlis graduasi yang amat bermakna buat kami dengan baik sekali , bagi kata2 semangat dlm kelas . SUMPAH ! memang banyak cikgu dah buat . kalau nak senarai memang susah . lenguh dah tangan beta ni .

ada lagiii . EMISSION , siapa pun kita pada masa ini , tidak menjamin siapa kita pada masa depan , apa pun yang kita buat kali ini , tidak menentukan apa kita buat pada masa akan datang . Rezeki Allah ada di mana2 , janji kita usaha sama2 , capai yang terbaik untuk diri kita , capai yang terbaik untuk family kita , capai yang terbaik untuk tunjukkan dengan member2 kita , capai yang terbaik untuk balas jasa cikgu kita , capai yang terbaik untuk kita semua . aku nak kamu tahu satu benda , benda alah EMISSION ni aku takkan lupa . sampai bila pun tidak akan dilupa . Even bukan dengan semua aku dapat kongsi ketawa sedih tapi percayalah kita jak yang kenal siapa kita , perangai kita , faham diri kita , kita jak yang kenal sebab kita batch paling RARE . hahahahahahahah !!!!!!!!!!

 11 Januari 2010 - 26 November 2014

Mungkin kita tak sedar
dek kerana kita bersangka semua hanya kebetulan 
walhal telah tercatat dalam takdir Yang Esa 
kita akan dipertemukan akhirnya

Mungkin kita tak sedar
apa yang terjadi pasti ada hikmahnya 
yang akan tiba tanpa dijangka
semua sudah menjadi ketentuanNya 

Mungkin kita tak sedar 
dugaan itu telah menjadikan kita manusia 
yang lebih faham erti dunia sebenar 
yang bukan sekadar bahagia 
tetapi
terselit juga derita 

Mungkin kita tak sedar 
pertemuan ini yang menjalin sebuah ukhuwah
yang dibina atas dasar redhaNya
yang tidak akan terputus 
meskipun kerana masa 

Semua telah berlalu 
yang tinggal hanya memori 
tersemat di dada , terukir di hati
terkubur dalam ingatan selamanya  
KAWAN
tolong jangan lupa 

KITA
EMISSION1014!

Saturday, 9 November 2013

Hati




Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rajin sangat kan nak update blog . 3 hari berturut-turut ada entry baruu . Maka , blog tak best mana pun . Aku nii , bila idea dah meluncur kluar , ambil ksmpatan laa smntra line pun agak laju sekarang nii . senang sikit nak update itu ini . Bila org kata heart saja , semua akn kata hati . I love you with all of my heart , You're my heart . Weh ! rujuk kamus kejap , heart tuu jantung laa .
Oke . tak nak describe psl maksud heart or hati spenuhnya di sini . Dari tadi ak on tweet , fb , bca blog  Aizat lagii , terpikir juga nak update my blog lagi tapi no title sbnrnya . Actually , ada yg aku nak kongsi sebenarnya . Susah sgt nak explain sebab berkaitan dengan hati . Apa itu hati ?

Aku pun tak tahu apa sebenarnya hati . tapi , hakikatya dalam hidup nii , semua orang slalu sebut psl hati . especially org2 yg berkapel , or maybe , admiring someone kah , dan tak terlepas juga kpd  golongan yang sentiasa mengingati Si Pemilik Hati . Siapa pemilik hati kita ? Pemilik Hati nii sangat dan tersangatlah istimewa bagi kita sebab Si Pemilik Hati lah yang mengetahui apa yg kita rasa , apa yang kita nak , apa yang kita tak suka , apa yang kita harap , apa yang kita minta dan byk lagiilaah.
Jadi , siapa pmilik hati ? tak lain tak bukan Dialah Yang Maha Sempurna Maha Agung Yang Maha Besar , Tuhan sekalian alam , Raja sebenar-benarnya . ALLAH Azza Wajalla .

Jom mula part pertama . Soal hati kita dengan Tuhan . Dimanakah Tuhan di hati kita ? *mcm tajuk buku jerr . haha ! Bila sentuh pasal hati dengan ALLAH , benda ni sama saja ngan bagaimana hubungan kita dengan Allah . Cmna nak jga hubungan dgn Allah ? First thing first yg important ialah akidah . Dalam agama Islam nii , mmg part akidah is the main thing . Akidah tak mantap , maka konsep yg lain mmg sukar nak cpai ksmpurnaan . Contoh paling senang , kalau kita masih ragu2 dgn kewujudan Tuhan Yang Maha Satu , apa guna kita solat ? takkan laa solat sekadar suka2 , tiada nawaitu yang sebenar , Tapi , scara majoritinya , bagi  ssseorang individu yg tidak ada belajar akidah dan tidak memahaminya dgn sebaik mungkin , maka amat susah nagi mereka untuk menunaikan kewajipan dalam aspek ibadah , lalu apabila ibadah itu tak dapat dilaksanakan , akhlak juga akan tereffect sama *menulis macam org yg dah smpurna kan . Okelah , apa kaitan hati dgn sgala bnda ni , akidah , ibadah dan akhlak ?

Akidah : Akidah berkait rapat dengan iman kita . Bila akidah dapat difahami dengan baik , maka iman pun akan jadi mantap . Macam mana ? Mulakan dengan hati . Kepercayaan yang teguh dan kukuh  terhadap keEsaan ALLAH SWT . Hati manusia nii penuh dgn rasa ragu2 , tak tetap dan kadang kala boleh menjadi penyakit bagi seluruh anggota badan . So,sebagai manusia yang hanya hamba hina di dunia nii , kita mesti pandai jaga hati . jaga iman . Jangan mudah rapuh , jangan mudah jatuh , jangan mudah sangat terpedaya dengan segala yang ada di dunia fana nii . Akidah yang mantap sememangnya bermula daripada hati kita sebab jika ketetapan dalam hati tak tentu , maka akidah akan terumbang-ambing . Apa yang boleh dilihat pada dunia manusia sekarang ialah , ramai yang bergelar Islam , tapi kepercayaan berbagai-bagai . Pandai solat , buat tapi bila sakit , jumpa bomoh . Buat segala benda yang disuruh seolah-olah bomoh tuu mmg boleh hilangkan penyakit . Dalam hal seperti ini , di mana letaknya kepercayaan seseorang individu itu terhadap ALLAH sebagai penentu qada' dan qadar , sebagai penyembuh bagi segala penyakit , sebagai penentu kehidupan kita di dunia ni . ke mana perginya kepercayaan dan keyakinan terhadapNya . Sesungguhnya manusia itu tersangatlah mudah untuk lupa . Semoga kita dijauhkan daripada golongan yang sebegitu . Yakinlah dengan sepenuh hati tentang kewujudanNya yang mencipta dan mentadbir sluruh alam . Sungguh , hanya kepadaNya jualah kita kembali . Jaga hati , jaga akidah .

Ibadah : Dah panjang lebar nmpaknya ak cakap psal akidah . then , talk about ibadah . Seprti yang sudah dnyatakn lah dan mmg kita pun sudah tahu , bermula dari akidah akan mmbri ksn kpd ibadah . Dalam solat , kita ucapkan dua kalimah syahadah . Jadi , jika kepercayaan tak ada , ucapan itu hylah sekadar ucapan yang boleh disebut bila2 msa sja . ckup tnggal sebagai ucapan dalam solat sekadar untuk mengikut tertib . Tapi , wujudkah keyakinan kita di di situ ? dapatkah kita masukkan dalam hati kita apa yang kita ucapkn dlm setiap solat fardhu kita ? Allahua'lam . Lain orang lainlah amal ibadahnya . Sekiranya tidak ada keyakinan dalam apa yang ditunaikan , maka sia-sialah ibadah yang dilaksanakan itu . Jadi , jaga hati , jaga akidah , kemudian jaga ibadah kita .

Akhlak : Akhlak , Sikap , Sifat , Manner , Attitude . sma saja tuu . berada dlm konsep yg sama akhlak nii merangkumi setiap perbuatn dan perlakuan kita dlm khidupan seharian . percakapan , pemakaian , perlakuan n so on laa . Akhlak nii sangat berkait rapat dgn ibadah . Pernah dgr tak atau terbaca yang akhlak sesorang itu bergantung kepada ibadahnya kpd Allah . Kenapa boleh begitu ? sebab jika ibadah yang dilaksanakan sempurna , maka akhlak juga akan menjadi tulus bila mana kita ikhlas dalam melakukan ssuatu perkara . Ikhlas semata-mata kerana ingin mendapat keredhaanNya . Ikhlas tanpa minta imbalan atau balasan . Ikhlas tanpa mengahrap sebarang pujian . So, jaga hati , jaga akidah , jaga ibadah dan jaga akhlak kita .

Whaa , agak panjang penjelasannya kan ? *sekalisekala .

Okedeh . masuk part kedua . Hati ? Hati terhadap sesorang . seseorang yang bergelar manusia .
pasal hal nii , kita fokus kat remaja laa kan . paling gampang ! Bila umur pun dah meningkat dewasa , diri manusia memang dah mula kenal erti sayang , kasih , cinta . no doubt for that ! Bagi para remaja sekarang nii , couple itu bagaikan perkara yg wajib . and certain org juga akan judge org tak berkapel nii tak matang n so on laa . Yang tuu pasal budak bercouple , lain pula cerita dgn golongan yang suka simpan perasaan . suka pendam2 . admire itu ini , suka sana sini dan bgitulah seterusnya smpai bsr nnti kawin dgn org lain jugak . lol XD . Next , psal golongan yang mmg niat dlm hatii sgtlaa mulia , ketika hati terpaut  dgn insan itu dgn niat ingin menikahinya dan ingin mempunyai hubungan yang halal buatnnya . Bagi kaum adam , seharusnya begitulah yang perlu ada kalau nak jalinkan hubungan . Manakala , bagi kaum hawa *esp.diri sendiri  , hati kena selalu jaga , jangan risau . jangan nak sibuk2 cinta2 cintun2 ngan org lelaki , sebab semua dah ditentukan oleh ALLAH SWT . Jaga hati tuu penting sebab hati tuu pusat utana dalam badan . Jangan ragu , jangan bimbang , Sesungguhnya Allah telah mnetapkan siapa yang akan jadi milik kita .


" Jodoh itu ketentuanNYA "


Dalam diri setiap insan itu ada sesuatu yang apabila sesuatu itu baik , maka baiklah sluruh anggotanya , dan apabila buruk sesuatu itu , maka buruklah seluruh anggotanya . Ketahuilah bahawa sesuatu itu ialah HATI .


" Hati itu ALLAH yang pegang "


Alhamdulillah , terima kasih kerana membaca . Diri ini tidaklah mempunyai akidah yang mantap , ibadah yang berterusan sempurna , akhlak yang sebaiknya , tapi diri ini hanya ingin berkongsi dgn semua apa yang terbuku dalam HATI . Moga kita mendapat manfaat . Moga kita mendapat redhaNya , mendapat petunjukNya , mendapat jalan ke syurgaNya .

Dont' think too much , just say Amiiiin (perkenankan doa kami Ya ALLAH)

Overall , jaga hati okay ! itu saja buat kali ini . Sory minta ampun salah silap , dan sya mengharapkan teguran drpd pmbaca tentang apa yg sy smpaikan . Jika ada tersilap konsep atau pnyampaian yg salah or anything else laa . Okebaii , Assalamualaikum . PEACE !